14 Kasım 2007 Çarşamba

Terör Örgütüne ABD Silahları - Basından Alıntılar

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, terör örgütüne silahları Talabani ve Barzani'nin verdiği uyarısı, gözlerin yeniden Türkiye-Irak sınırı güvenliğine çevrilmesine neden oldu. Son olarak örgütün Kürt grupların yardımıyla Türkiye'ye 750 kilogram C-4 ve Stinger füzesi sokarak İstanbul'a getirdiği iddia edilmiş ve bu yalanlanmamıştı.

Örgütün silahları arasında RPG roketatarlarının da olduğu biliniyor. PKK'nin elindeki silahların ABD menşeli oldukları açıklanmıştı. Türk ve Amerikan istihbaratçıların araştırmaları, Irak'taki kaotik ortam nedeniyle ABD'lilerin birçok "kayıp silahının" da PKK'nin eline geçtiğini doğrulamıştı.


Irak'taki ortam PKK'ye yarıyor


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt 'ın PKK'ye C-4 patlayıcılarını Kuzey Irak'taki Talabani ve Barzani 'nin verdiği uyarısı, gözleri yeniden Türkiye-Irak sınırı güvenliği ve örgütün silahlandırılması konusuna çevirdi. PKK militanlarında ele geçirilen çok sayıda silah ve patlayıcının ABD menşeili olduğu saptanırken, son olarak örgütün Türkiye'ye 750 kilogram C-4 ve Stinger füzesi soktuğu iddia edilmiş ve bu yalanlanmamıştı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, ABD temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında, PKK ile Kuzey Irak'taki Kürdistan Yurtsever Birliği ve Kürdistan Demokrat Partisi yöneticilerinin PKK ile silah ilişkilerine işaret ederken, terörle mücadele konusunda bu gruplarla konuşmayacağını net bir şekilde ortaya koydu.

PKK'nin elinde tonlarca TNT

PKK ile Kuzey Irak'taki gruplar arasındaki patlayıcı ilişkisi birçok kez belirlenmişti. Son olarak aralık ayında, Türkiye'ye 750 kilogram C-4 patlayıcı ile 5 adet Stinger füzesinin girdiği bilgisine ulaşılmıştı. Buna göre, silahları taşıyan minibüs Afyon'a ulaşıncaya kadar 4 kez plakasını değiştirdi. Konaklamanın ardından silah yüklü aracın İstanbul'a ulaştığı saptanmıştı. Gazetelere de yansıyan bu bilgiler yalanlanmamıştı.

Terör örgütünün sürekli olarak silah yenileme faaliyetlerine yöneldiği saptaması güvenlik birimlerinin raporlarına yansımıştı. PKK'nin elinde tonlarca TNT, binlerce mayın ve füze bulunduğu yönünde bilgilere de ulaşılmıştı. Örgütün elinde bulunan silahlar arasında RPG roketatarlarının da olduğu biliniyor. PKK'nin elindeki silahların ABD menşeili oldukları açıklanmıştı. Türk ve Amerikan istihbarat birimlerinin araştırmaları, Amerikalıların birçok "kayıp silahının" da PKK'nin eline geçtiğini doğrulamıştı.

Emniyet Genel Müdürlüğü de teröristlere yönelik operasyonlarda ele geçirilen patlayıcıların menşeini araştırmıştı. C-4 ve A-4 olarak bilinen patlayıcıların seri ve üretim numaralarından, Portekiz yapımı olduğu anlaşılmıştı.

Portekiz'in patlayıcıları Irak'a, İran'la 7 yıl süren savaş sırasında sattığı belirlendi. Irak'ta yaşanan kaotik ortamdan yararlanan terör örgütlerinin depolardaki patlayıcılara ulaştıkları tahmin ediliyor.

Terör örgütünün kullandığı patlayıcılar arasında TNT'de bulunuyor. Ancak, TNT patlayıcısına ulaşılması, ticari amaçla satışı yapıldığı için zor olmuyor. Büyükanıt'ın dikkat çektiği çok güçlü patlayıcı olarak bilinen C-4'ler piyasadan temin edilebilecek nitelik taşımıyor. Ancak ordularda bulunabilecek türden patlayıcılar kategorisinde değerlendiriliyor. Sınırda yapılan operasyonlarda ele geçirilen teröristlerde özellikle Irak işgalinin ardından fazlaca C-4 patlayıcısının çıkması dikkat çekiyor. Sınırda ele geçirilen teröristlerin sırt çantlarında C-4'ler bulunmuştu.

Irak Savunma Bakanlığı'ndan da geçen yıl 5 ton C-4 patlayıcısı çalınmıştı. Patlayıcıların Irak genelinde faaliyet gösteren terör unsurları ile PKK tarafından Türkiye'de kullanılabileceği endişesi gündeme gelmişti.

Kaynak: Cumhuriyet

Hiç yorum yok: