13 Kasım 2007 Salı

Narkoterör

Narkotik ile terörizmin bileşkesi olan son dönemlerde türetilmiş bir kelimedir. sadece kelime olmakla kalmayıp BM'den, interpol'e kadar tüm uluslararası kuruluşlarda bir karşılığı vardır. bu nedenle bir çok ülkede artık , narkotik masası, terör masası ile birlikte birer narko-terör masası vardır. spesifik anlamda ise terörün narkotiği, narkotiğin terörü keşfetmesi ve izdivaç etmeleridir. PKK bu anlamda salt terör örgütü değil, narko-terör örgütüdür. zira gelirinin büyük kısmını uyuşturucu ticaretinden elde etmektedir. bu terimi ilk kullanan kişi dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri boutros gali'dir. Gali, 29-30 Mayıs 1996 yılında Kahire'de katıldığı "Uluslarası Terörizm Semineri"nde şu ifadeyi kullanmıştır. "Terörizm bağımsız bir kavram değildir. Yasa dışı hareketlerden ayrılmaz. Teröristler silah ve mühimmat kaçakçılığı yapmakta, uyuşturucu kaçakçılığında elde ettikleri kara parayı aklayarak finans kaynaklarını oluşturmakta, politik bir maske takınarak, suçlu ilişki boyutlarını kamufle etmeye çalışmaktadırlar." Bununla

Ekim 1997 yılında A.B.D. Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan "Küresel Terörizm Modelleri" raporunda dünyada 30 ana terörist örgüt bulunduğu belirtilmiş, bunların uyuşturucu kaçakçılığı ile ilişkili oldukları vurgulanmıştır.

29 Haziran - 03 Temmuz 1998 tarihleri arasında Beyrut'da yapılan Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Programınca yapılan değerlendirme raporunda; Narko-Terör organizasyonlarının birbirleri ile ve diğer suç grupları ile çok açık ilişkileri olduğu vurgulanmış örnek olarak pkk Terör Örgütü gösterilmiştir.

kaynak : uludag sözlük

Hiç yorum yok: