29 Kasım 2007 Perşembe

PKK'lı ilk paket Almanya'dan

Karayılan ve Bayık'ın yakalandığı iddiaları tartışılırken, ilk paket Almanya'dan geldi

Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı 176 terörist arasında bulunan Eşref Kızılay, önceki gün iade edildi.


Emniyet'ten bir ekip Alman makamlarından teslim aldığı Kızılay'ı İstanbul'a getirdi. İdam mahkûmu PKK'lının iadesi, Avrupa'nın teröre bakışı açısından büyük önem taşıyor.



Türkiye, terörle mücadelesinde uluslararası alanda en büyük desteği gördüğü bir dönemi yaşıyor. Bugüne kadar Amerika ve Avrupa'dan gelen ortak mücadele vaatleri, artık somut adımlarla kendini gösteriyor. Bunun son örneğini Almanya ortaya koydu. Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan ve Rıza Altun gibi 176 PKK'lıyı kırmızı bültenle arayan Türkiye'ye ilk 'paket' Avrupa'nın bu önemli ülkesinden geldi. 6 polisimizi şehit etmekle suçlanan terörist Eşref Kızılay, önceki gün Alman İnterpolü tarafından Türkiye'ye iade edildi. Söz konusu gelişme, Türk makamlarınca Avrupa'nın teröre bakışında önemli bir değişiklik olarak değerlendiriliyor.



Eşref Kızılay, 1997 yılında Adana'da 6 polisi şehit ettiği iddiasıyla kırmızı bültenle tüm dünyada aranıyordu. 1998'de Almanya'ya kaçarak iltica başvurusunda bulundu. Bu talebi reddeden Alman makamları, Türkiye'nin isteği üzerine teröristi tutuklayarak, Koblenz şehrindeki cezaevine koydu. Ancak Kızılay, üç ay sonra serbest bırakıldı. Olayın peşini bırakmayan Türkiye, teröristin 2 Ocak 2007'de tekrar tutuklanarak cezaevine gönderilmesini sağladı. Ankara'nın Almanya'da tutuklu bulunan teröristin iadesi amacıyla yaptığı baskı da sonuç verdi. Alman Adalet Bakanlığı, terör örgütünün Almanya'daki faaliyetlerinde önemli bir isim olan Kızılay'ın Türkiye'ye iadesini kabul etti. Önceki gün Emniyet Genel Müdürlüğü'nden bir ekip Eşref Kızılay'ı Alman makamlarından teslim alarak İstanbul'a getirdi. Daha sonra Diyarbakır'a götürülen terörist hakkında Türk mahkemelerince verilmiş idam kararı bulunuyor. Ancak idam kaldırıldığı için Kızılay'ın durumuyla ilgi- li yeni bir karar verilecek.



Güvenlik kaynakları Alman hükümetinin bir PKK'lıyı Türkiye'ye iade etmesini terör örgütüne yaklaşımda önemli bir aşama olarak değerlendiriyor. Fransa'nın, Kırmızı Bülten'le aranan PKK'lıların kaçmasına göz yumduğuna dikkat çeken bir yetkili, "Almanya'nın bu kararı terör örgütünün Avrupa ülkelerindeki faaliyetlerine önemli sekte vuracaktır." diyor. 176 PKK'lı teröristin Kırmızı Bülten'le arandığına işaret eden yetkili, "Eşref Kızılay'ın iadesiyle sayı 175'e düştü, sıra diğer PKK'lı teröristlerde." görüşünü dile getiriyor.



Bu arada Adalet Bakanlığı da İnterpol kanalı ile aradığı 176 PKK'lı teröristin iadesi amacıyla özel bir çalışma başlattı. Gelişmelere paralel olarak PKK'lı teröristlerin iadesi aşamasında hazırlıksız yakalanmak istemeyen Adalet Bakanlığı teröristlerin dosyalarını güncellemeye aldı. Bakanlık gelinen son aşamaların tespiti amacıyla da emniyetle özel bir çalışma yürütüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye 603 Türk ve yabancıyı işlediği suçlar nedeniyle iade edilmeleri amacıyla İnterpol kanalı ile arıyor. Bunlardan 305'i PKK, DHKP-C, MLKP ve El Kaide gibi terör örgütü suçlusu. 133 kişi asayiş suçundan, 111 kişi kaçakçılık, 54 kişi de mali suçlardan aranıyor. Türkiye, İnterpol kanalı ile aradığı 603 suçludan 413'ü hakkında Kırmızı Bülten çıkardı. 104 suçlu hakkında da Kırmızı Bülten çıkana kadar uluslararası arama kararı yerine geçen 'düfizyon' kararı bulunuyor. 86 suçlu ise doğrudan talep yöntemi ile Türkiye'ye iade amacıyla aranıyor.

Sedat Güneç -ZAMAN

Hiç yorum yok: