5 Aralık 2007 Çarşamba

SSK'lıya kapıyı kapatma hazırlığı

Referans Gazetesi'nin haberine göre, Özel sağlık kurumları Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası nedeniyle diken üstünde. 'Yasa uygulanırsa nasıl olsa batacağız' görüşünü taşıyan sektörün eylemi, hastaneleri devlete kapatmaya kadar gidecek.

Yeni yılda uygulamaya girmesi beklenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası özel sektörde panik yarattı. Özel sağlık kurumları, SSK'lı hastalardan alınan ücret farklarının en fazla yüzde 20 ile sınırlandırılmasını öngören yasa tasarısına karşı eylem hazırlığında. Orta yol bulunmazsa sektörün tepkisi hastaneleri devlete kapatma eylemine kadar gidecek.

Özel hastanelerin temsilcileri önceki gün eylem planı oluşturmak için masaya oturdu. 219 hastanenin temsilcilerini bir araya getiren toplantıda Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) tam yetki alarak hükümet görüşmelerine başladı. OHSAD yönetimi dün ve bugün Ankara'da ilgili bakanlıklar ve Başbakanlık'a özel sektörün taleplerini iletecek. OHSAD görüşmelerin ardından pazartesi günü de eylem planını açıklayacak.

Barıştan yanayız ama yaşamak istiyoruz

Sağlık Bakanlığı'nın "herkese tüm hastanelerde aynı fiyattan hizmet vaadi", sigortalı hastaları hedefleyen özel sektörü diken üstünde tutuyor. Fark almaksızın maliyetlerini kurtaramayacaklarını ifade eden özel hastaneler bakanlığı yolundan çevirmek için her türlü eylemi yapacaklarını söylüyor.

OHSAD Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım Türkiye'nin yüzde 85'lik yatak kapasitesini oluşturan 219 hastaneden yetki aldıklarını ve hükümet görüşmelerinden umutlu olduklarını ifade etti. Buna karşılık yatırımlarının çoğunu sosyal sigortalı hastaları hedefleyerek yapan sektördeki panik havası, hükümetle bir orta yol bulunmazsa hastaneleri devlete kapatma eylemine gideceğine işaret ediyor. İsmini vermek istemeyen bir yönetici kamu fark alımını yasaklarsa ayakta kalamayacaklarını ve tepkilerini koymak için "zaten batacak olan hastaneleri" devlete kapatacaklarını söyledi. Bu tepkiler doğrultusunda Yaşar Yıldırım da şu açıklamayı yaptı: "Şu anda görüşmelerin sonucu belli değil. Biz barıştan ve hizmeti sürdürmekten yanayız. Ama yaşamak istiyoruz."

Erteleme gündeme gelebilir

Diğer taraftan iki kez ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın tekrar ertelenmesi gündemde. Yasada yapılacak değişikliklerin ardından yeni yılda uygulanması beklenen sistemin 1 Temmuz'a erteleneceği Meclis kulislerinde dolaşıyor. Söylentilerin özel sektöre yansıması ise "En azından biraz zaman kazanır; kamuyla orta yol buluruz" şeklinde. OHSAD Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım ertelenme söylentilerini de "Henüz resmi bir açıklama olmadı ama erteleme kararı ağırlık kazandı. Bu bize ve hükümete zaman kazandıracaktır ve avantaja dönüşecektir. Bu erteleme gerekli düzeltmelere yol açabilir. Yoksa bu kadar dar zamanda hareket etmek çok zor" diye değerlendirdi.

Hiç yorum yok: